12 meglepő tény a tojásról
Forrás: Egg Nutrition Center - www.-eggnutritioncenter.org
A tojás(fehérje) a sportolók vitamindús védőangyala
A tojás számtalan egészségügyi előnnyel rendelkező táplálékforrás, és segítőd az izomépítésben. A keményen edző sportolóknak, és mindenkinek, aki aktív életmódot folytat, a regenerációhoz, és az izomszövetek újjáépítéséhez kifejezetten szüksége van sok-sok fehérjére.
Egy átlagos tyúktojás 12 százalékát a héj, 58 százalékát a fehérje, 30 százalékát a sárgája alkotja. A fehérje átlagos fehérjetartalma 10,9 gramm. A tyúktojás zsír, és fehérjeszempontból vett tápértéke a húséval nagyjából azonos.
Figyelem! A tojásfehérje az egyik legfontosabb fehérjeforrások közé tartozik, ami a többi fehérjéhez hasonlatosan aminosavak hosszú láncaiból építkezik. A tojás teljes biológiai értékű proteineket tartalmaz, vagyis olyan fehérje alapelemekből áll, melyeket az emberi szervezet képtelen előállítani (esszenciális aminosavak).
A tojásfehérje 80 %-a víz, a többi fehérje (54%-a albumin, de tartalmaz ovotransferrint is). A tojásfehérjék biológiai hasznosulása kifejezetten magas. A tojás maga vitaminokban is tobzódik: van benne A-, a B2, B12, biotin, a D- és az E-vitamin-, valamint karotin, és foszfor, és lutein.
„A” vitamin tartalma a főtt tojásnak a legnagyobb. Az E-vitamin mennyiséget tekintve a tükörtojás vezet a használt olaj miatt. Diétázóknak pedig a főtt tojás a legajánlottabb!
Forrás: peakgirl
Tojás - a természet vitaminbombája
|
Vas |
A vas az oxigén a sejtekhez történő szállításában játszik szerepet, valamint az energiatermelésben működik közre. A vas segít megelőzni a vérszegénység kialakulását. |
|
A -vitamin |
Az A-vitamin a sejtek egészségs fejlődéséhez nélkülözhetetlen, segíti az egészséges bőr- és szemszövetek fenntartását, segíti az éjszakai látást. Az A-vitamin erősíti az immunrendszert. |
|
B2-vitamin (riboflavin) |
A riboflavin egészségesen tartja a bőrt és a szemeket. |
|
B5-vitamin (pantoténsav) |
A pantoténsav fontos szerepet tölt be a test anyagcsere-folyamataiban, az élelmiszerekből történő energia-felszabadításában, és a szellemei teljesítmény fokozása érdekében. |
|
B12-vitamin |
B12-vitamin szükséges a vörösvértestek képződéséhez, elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, valamint segít megakadályozni a szívbetegségek kialakulását. |
|
D-vitamin |
A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak számára. elengedhetetlen a kalcium felszívódásához. A D-vitamin szintén segít megelőzni számos rák– és autoimmun-betegség kialakulását. |
|
E-vitamin |
Az E-vitamin segíti a szaporító szervrendszerünk (reproduktív rendszer), az idegek és izmok fenntartását, működését. Segít fenntartani a jó egészségi állapotot és megelőzni számos betegséget. |
|
Folsav |
A folsav az új sejtek fejlődéséhez és működéséhez elengedhetetlen. Segíti megakadályozni súlyos születési rendellenességek kialakulását, azért különösen fontos a terhes nők számára. |
|
Fehérjék |
A fehérje rendkívül szükséges az izmok, a szervek, a bőr, a haj és más testszövetek képződésénél és megújulásában. Szükséges a hormonok, enzimek és antitestek termeléséhez. |
|
Szelén |
A szelén meggátolja a testszövetek működési zavarainak kialakulását. Megvédi a DNS-t, a sejtek fehérjéit és zsírjait a különböző károsodásoktól. A szelén fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. |
|
Lutein és zeaxantin |
Mindamellett, hogy közreműködnek a jó látás fenntartásában, a lutein és a zeaxantin csökkentik az olyan életkorhoz köthető szembetegségek kialakulásának esélyeit, mint a szürkehályog és makuladegeneráció. |
|
Kolin |
A kolin életfontosságú az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, valamint segíti az agy fejlődését és a memória megfelelő működését. |
|
Jód |
Jód szükséges a pajzsmirigy-hormonok termelődéséhez, és életfontosságú a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. |
Forrás: BTT, 14. Tojás világnap, Sajtótájékoztató – sajtóanyag