A tojásról

12 meglepő tény a tojásról

  1. A tojás tartalmazza a legjobb minőségű fehérjét, amihez vásárlásaink során hozzájuthatunk.
  2. Ha meg akarod tudni, hogy a tojás nyers vagy főtt: egyszerűen forgasd meg. Ha a tojás könnyen forog, kemény; ha pedig imbolyog, akkor nyers.
  3. A tojássárgája egyike azon kevés élelmiszereknek, melyek természetes D-vitamin forrásnak számítanak.
  4. Ha a tojás véletlenül a padlóra esik, sót kell bőven szórni rá, így nagyon könnyen feltisztítható.
  5. A tojás sárgájának színe (mélysége, árnyalata) a tyúk takarmányának összetételétől függ.
  6. A tojás jobban öregszik egy nap alatt szobahőmérsékleten, mint egy hét alatt hűtőszekrényben.
  7. Egy nagy tojás (L méret) csak 70 kalóriát és 5 g zsírt tartalmaz
  8. A tojás fehérjéi azoknak az esszenciális aminosavaknak a tökéletes keveréke, melyek szükségesek az emberi szövetek felépítéséhez. Az anyatej után a második legjobb összetételű fehérjeforrás az emberi táplálkozásban.
  9. Egy átlagos tyúk évente 300 - 325 db tojást tojik.
  10. Egy tojás kialakulásához, megtermeléséhez 24-26 órára van szükség.
  11. Ahogy a tyúk öregszik egyre több nagyobb méretű tojást termel.
  12. A világ leggyorsabb omlett-készítője 30 perc alatt 427 db kéttojásos omlettet készített el! Howard Helmernek hívják a háromszoros Guiness Rekorder omlett-specialistát!

Forrás: Egg Nutrition Center - www.-eggnutritioncenter.org

 

A tojás(fehérje) a sportolók vitamindús védőangyala

A tojás számtalan egészségügyi előnnyel rendelkező táplálékforrás, és segítőd az izomépítésben. A keményen edző sportolóknak, és mindenkinek, aki aktív életmódot folytat, a regenerációhoz, és az izomszövetek újjáépítéséhez kifejezetten szüksége van sok-sok fehérjére.

Egy átlagos tyúktojás 12 százalékát a héj, 58 százalékát a fehérje, 30 százalékát a sárgája alkotja. A fehérje átlagos fehérjetartalma 10,9 gramm. A tyúktojás zsír, és fehérjeszempontból vett tápértéke a húséval nagyjából azonos.

Figyelem! A tojásfehérje az egyik legfontosabb fehérjeforrások közé tartozik, ami a többi fehérjéhez hasonlatosan aminosavak hosszú láncaiból építkezik. A tojás teljes biológiai értékű proteineket tartalmaz, vagyis olyan fehérje alapelemekből áll, melyeket az emberi szervezet képtelen előállítani (esszenciális aminosavak).

A tojásfehérje 80 %-a víz, a többi fehérje (54%-a albumin, de tartalmaz ovotransferrint is). A tojásfehérjék biológiai hasznosulása kifejezetten magas. A tojás maga vitaminokban is tobzódik: van benne A-, a B2, B12, biotin, a D- és az E-vitamin-, valamint karotin, és foszfor, és lutein.

„A” vitamin tartalma a főtt tojásnak a legnagyobb. Az E-vitamin mennyiséget tekintve a tükörtojás vezet a használt olaj miatt. Diétázóknak pedig a főtt tojás a legajánlottabb!

Forrás: peakgirl

 

Tojás - a természet vitaminbombája

Vas

A vas az oxigén a sejtekhez történő szállításában játszik szerepet, valamint az energiatermelésben működik közre. A vas segít megelőzni a vérszegénység kialakulását.

A -vitamin

Az A-vitamin a sejtek egészségs fejlődéséhez nélkülözhetetlen, segíti az egészséges bőr- és szemszövetek fenntartását, segíti az éjszakai látást. Az A-vitamin erősíti az immunrendszert.

B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin egészségesen tartja a bőrt és a szemeket.

B5-vitamin (pantoténsav)

A pantoténsav fontos szerepet tölt be a test anyagcsere-folyamataiban, az élelmiszerekből történő energia-felszabadításában, és a szellemei teljesítmény fokozása érdekében.

B12-vitamin

B12-vitamin szükséges a vörösvértestek képződéséhez, elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, valamint segít megakadályozni a szívbetegségek kialakulását.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak számára. elengedhetetlen a kalcium felszívódásához. A D-vitamin szintén segít megelőzni számos rák– és autoimmun-betegség kialakulását.

E-vitamin

Az E-vitamin segíti a szaporító szervrendszerünk (reproduktív rendszer), az idegek és izmok fenntartását, működését. Segít fenntartani a jó egészségi állapotot és megelőzni számos betegséget.

Folsav

A folsav az új sejtek fejlődéséhez és működéséhez elengedhetetlen. Segíti megakadályozni súlyos születési rendellenességek kialakulását, azért különösen fontos a terhes nők számára.

Fehérjék

A fehérje rendkívül szükséges az izmok, a szervek, a bőr, a haj és más testszövetek képződésénél és megújulásában. Szükséges a hormonok, enzimek és antitestek termeléséhez.

Szelén

A szelén meggátolja a testszövetek működési zavarainak kialakulását. Megvédi a DNS-t, a sejtek fehérjéit és zsírjait a különböző károsodásoktól. A szelén fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Lutein és zeaxantin

Mindamellett, hogy közreműködnek a jó látás fenntartásában, a lutein és a zeaxantin csökkentik az olyan életkorhoz köthető szembetegségek kialakulásának esélyeit, mint a szürkehályog és makuladegeneráció.

Kolin

A kolin életfontosságú az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, valamint segíti az agy fejlődését és a memória megfelelő működését.

Jód

Jód szükséges a pajzsmirigy-hormonok termelődéséhez, és életfontosságú a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Forrás: BTT, 14. Tojás világnap, Sajtótájékoztató – sajtóanyag